"Любопитно" (5): смяна на телевизиите

Здравейте, приятели! В момента четете петия брой от рубриката ни, в която всяка събота представяме интересни теми от света на турските сериали
"Любопитно". След като през изминалите седмици Ви запознахме със сериалния туризъм, децата от турските сериали, успехът и провалът на турските сериали и двойките от турските сериали в реалния живот, то сега е време да го направим и със сериалите, сменили телевизиите си на излъчване. 

"Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu): това е турският сериал, който може би е сменил най-много телевизии, в чиито програми да се излъчва. Най-успешната криминална поредица в южната ни съседка започва своето излъчване на 19 април 2007 г. по турската телевизия ShowTV. В нея се позиционира две години, до 2009 г., когато пък се мести за първи път в друга телевизия - StarTV, в която обаче се задържа много кратко, за по-малко от година до 2010 г. От 2011 г. пък се мести за втори път в друга телевизия, този път в неизвестния турски канал TNT, в чиято програма също се излъчва година - до 2012 г. Преди това обаче, през 2010 г. за кратко премества позиционирането си по ATV, като след това отива в TNT. След нея, "Долината на вълците" се връща в ATV и това всъщност е телевизията, в която криминалния екшън се задържа най-дълго в историята си - от 2010 до 2011 г., а след това от 2012 та чак до настоящата 2014 г. Но както се казва в известно българско стихотворение ("Хайдути" на Христо Ботев), "стоя ми Чавдар, що стоя"! От тази есен "Долината на вълците" вече се излъчва в петата си подред телевизия - KanalD, запазвайки старото си разписание - всеки четвъртък от 20.00 часа. И всъщност правейки равносметка, от началото си през пролетта на 2007 г., сериалът е сменил телевизиите си цели 5 пъти, поставяйки рекорд в това отношение. Епизодите му също обаче са наистина много, към момента са над 230, но пък успехът му в южната ни съседка е страхотен, именно и заради това продължава да се излъчва, въпреки, че според много слухове, настоящият му 9 сезон ще бъде последен. 

"Великолепният век" (Muhtesen Yuzyil): всички помнят този сериал, искат или не. "Великолепният век" стартира на 5 януари 2011 г., като от тогава до финала си през изминалата пролет, той нито веднъж не слезе от първото място по гледаемост. Първоначално най-успешната турска историческа продукция се излъчваше по турската телевизия ShowTV, по която всъщност бяха показани първите му 24 оригинални серии, побрани в първия му сезон, излъчваше се всяка сряда в най-гледаното телевизионно време, в prime-time-а. Тогава драмата с Халит Ергенч, Мерием Узерли и Небахат Чехре предизвика бум, милиони бяха привържениците и феновете му, но заради според мнозина разкрепостеното и преекспонираното поведение на екранния султан Сюлейман, продукцията събра и множество негативи, именно защото турските родолюбци поддържаха тезата, че този сериал не представя обективно историята им и опетнява владетелите си. В един момент дори се намеси и тогавашната власт, а офисите на телевизията, излъчваща тогава сериала - ShowTV, бяха станали обект на замеряне с какви ли не предмети и протести. Но шума постепенно изчезна и с 2 сезон "Великолепният век" се завърна повече от великолепно, но... по друга телевизия - StarTV, по която всъщност се излъчва от 2012 г. та чак до самия му финал през пролетта на тази година, 2014 г. По StarTV бяха показани 2, 3 и 4 сезон, а правейки равносметка "Великолепният век" дори не може да се мери с "Долината на вълците" в това отношение, все пак е сменил телевизията си на излъчване едва 1 път. 

"Морска звезда" (Deniz Yildizi): това определено е един от най-дългите турски сериали, излъчвани в южната ни съседка. Самия той започва през 2009 г., излъчвайки се всяка делнична вечер, с по 60-минутни епизоди, значително по-кратки от другите поредици, позициониращи се веднъж седмично, но пък с по 120-минутни, двучасови серии. "Морска звезда" още със стартирането си се излъчва по турската телевизия FOX, но това беше така до тази есен, от когато младежката драматична поредица премина в редиците на конкурентния турски канал StarTV, по който продължава да се излъчва всяка делнична вечер в ранния prime-time след 19.30 часа. Към момента от "Морска звезда" са показани забележителните и рекордни над 1000 серии, като заедно с още някои продукции, излъчващи се и в момента в Турция, като например "Прости ми" (Benni Affet), съвсем спокойно можем да наречем тийн-продукцията турската версия на американския хит "Дързост и красота". 

"Сезони на любовта" (Lale Devri): мнозина го определят като един от най-страстните и романтични турски сериали, след който изгряха звездите на актьорите Толгахан Сайъшман, Серенай Саръкая и Селен Сойдер. "Сезони на любовта" стартира на 14 септември 2010 г., излъчвайки се всяка събота първоначално по турската телевизия ShowTV. След края на първия му сезон обаче, сериалът преминава в редиците на конкурентния канал FOX, по който обаче продължава да се позиционира всяка съботна вечер. И всъщност именно по FOX сериалът постига невероятни резултати, извеждайки доста често телевизията на първо място по гледаемост сред всички останали. Първият сезон на "Сезони на любовта" се излъчва по ShowTV, а следващите три - 2, 3 и 4 - по FOX. Продукцията приключи в края на изминалия юни т. г., оставяйки зад себе си страхотни резултати за телевизията, излъчила го у нас - Диема Фемили. 

"Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz ev Kadinlari): турската адаптация на може би най-успешния американски сериал "Отчаяни съпруги" (Desperate Housewives) определено е сред най-успешните такива на южната ни съседка, тъй като помним редица други провали. "Другите отчаяни съпруги" започна в Турция преди 3 години, на 2 октомври 2011 г., постигайки страхотни резултати в неделния prime-time на турската телевизия KanalD. Семейната мелодрама постига толкова добри резултати, че според турско проучване сред младото общество, е най-добрия турски сериал за 2011 г., като романтичната комедия привлича със свеж сюжет и забележителен каст - Сюнгюл Йоден от "Перла", Бенну Йълдъръмлар от "Листопад", Йозге Йоздер от "Мелодията на сърцето" и Джейда Дювенджи от "1001 нощ". Но всичко това е до есента на изминалата 2013 г., от когато "Другите отчаяни съпруги" се мести от KanalD, по която е излъчила първите си 2 и общо взето най-силни сезона, в телевизия FOX, по която бива показан финалния 3 сезон. И всъщност от тогава резултатите на сериала стават буквално плачевни и заради ниските си рейтинги бива преместен в късния prime-time всяка сряда и четвъртък, и то по 2 епизода, за да бъде претупан колкото се може по-бързо. И за съжаление, въпреки силното си начало, поредицата не приключва по този начин. 

"Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye): това е един от малкото нови турски сериали, които въпреки, че не са на първо място по гледаемост и се излъчват по по-малко гледана телевизия, постига небивал интерес от страна на зрителите, може би именно защото е насочен предимно към по-младата аудитория, а и заради страхотните актьорски състав и сюжет. Поредицата с участието на Неслихан Атагюл ("Листопад") и Кадир Доулу ("Малки тайни") започва излъчването си в Турция на 31 август м. г. - 2013, излъчвайки първите си няколко епизода по турската телевизия FOX. След това обаче, незнайно защо, вълнуващата мелодрама преминава в редиците на конкурентния турски канал ShowTV, по който довършва целия си първи сезон, а в момента излъчва и новия си втори, радвайки се на немалък интерес от страна на зрителите. 

3 коментара:

Анонимен каза...

Можете ли да ни разясните защо сериалите сменят телевизиите си на излъчване?

Анонимен каза...

Zdraveyte izvinete 4e pi6a tuk no iskam da vi popitam dali naistina 6te davat prilivi i otlivi po btv sled finala na sever ug ?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Доколкото знаем ние, продуцентите на даден сериал сключват договор с телевизията, която го излъчва за определен брой епизоди или сезони. Когато тези договори изтекат те могат или да бъдат подновени, или не и съответно дадените продукции да получат по-добри предложения за излъчване и заплащане от конкурентни медии.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Отдавна обявихме, че на мястото на "Север-Юг" от 5 ноември (сряда) започва новият сериал "Милост" (Merhamet) с участието на Ибрахим Челиккол и Бурчин Терзиоулу.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.