"ТВ рекорди" (2): Най-рейтинговите турски сериали, излъчени в България

Ако българските телевизии излъчват турски сериали, то това е, защото те наистина се гледат.
И въпреки, че тези, които не харесват този жанр намират куп други причини, то това е самата истина. Във втората част от рубриката "ТВ рекорди" ще ви изброим най-гледаните турски сериали, излъчвани в българския ефир!

9. "Езел" 
Една от най-скъпите турски продукции, стартира в ефира на НоваТВ в началото на 2012 г., но както на всички е известно, на синята телевизия не й върви особено с турските сериали в prime-time-а и едва седмца след старта си, сагата бе свалена от ефир. Защо обаче влиза в класацията за най-гледаните? "Езел" започна излъчване по Диема Фемили, от самото начало, всеки четвъртък и петък от 22.00 часа, в този слот успехът бе гарантиран. Близо 400 000 зрители са следели историята за Езел и Ейшан, което за кабелна телевизия е невероятен успех.

8. "Великолепният век"
ТВ7 не се е наложила много с турските сериали и най-скъпият такъв, сниман някога, който е и най-гледаният в родината си производител, не постига резултати, подобни на тези на турските сериали по БТВ. И все пак, "Великолепният век" постига невероятни за ТВ7 рейтинги. Гледанията на сериала в интернет, обаче са напълно достатъчни, за да се каже, че тове е един от най-гледаните турски сериали в България и да продължава да бъде. Новите епизоди от сериала, които се превеждат от доброволци са гледани средно от 30 000 зрители във сайта за видео споделяне Vbox7, а рейтингите му по телевизията също са доста високи, около 200 000 зрители.

7. "1001 нощ"
"1001 нощ" е истински телевизионен феномен - първият турски сериал в България. Сагата започна излъчване по НоваТВ през 2008 г., в делниците от 13.30 часа, събирайки рекордните над 700 000 зрители пред екрана. 700 000 хиляди в 13.30 часа?! Заслужено сериалът бе повторен още поне 5 пъти, и макар вече да стана банално това повтаряне, все още има своите верни зрители.

6. "Златната клетка"
Една от най-кратките турски семейни драми, излъчвани в ефира на БТВ, но един наистина добър избор за летния сезон. През лятото на 2011 г. 49-серийната продукция направи своята премиера по телевизията и зрителите през цялото време наброяваха 1 000 000.

5. "Пепел от рози"
Сагата за Фатмагюл, изгубила невинността си по ужасен начин и влюбила се във врага си постигаше наистина високи резултати. Стартира в началото на 2012 г. и приключи в края й, гледана от над 1 000 000 зрители в  на БТВ.

4. "Огледален свят"
Един от най-очакваните сериали в българския ефир, направи своята премиера в началото на 2013 г. по БТВ, постигайки очаквано добри резултати. Сериалът се излъчваше до края на лятото, с кратка пауза през месец юни. През септември БТВ обяви, че този есенен телевизионен сезон ще има само родна продукция в prime-time-а, но интересът към "Огледален свят" беше толкова голям, че феновете буквално отрупаха страницата на БТВ във фейсбук с молби любимият им сериал да остане в ефир, че от медията измениха решението си и вместиха сагата за Емир и Фериа в четвъртък вечерите. Епизодите от втори сезон приключиха в началото на тази година. Всъщност, "Огледален свят" има и продължение, след смъртта на Фериа. "Пътят на Емир" е закупен от БТВ и най-вероятно ще направи своята премиера в телевизионен ефир през лятото.

3. "Забраненият плод"
Сагата за невъзможната любов между Бехлюл и Бихтер. Историята се излъчваше през 2011 г. по БТВ, постигайки великолепни резултати. Освен актьорския състав, с любимецът на българките от "Перла" Къванч Татлъту, за пръв път българите видяха и невероятната Берен Саат. Над 1 500 000 зрители следиха всеки пореден епизод от турския сериалл

2. "Перла"
След като от БТВ видяха феномелния успех на НоваТВ с "1001 нощ" в следобедните часове решиха, че този жанр сериали е за prime-time-а и не сгрешиха. Първият турски сериал на БТВ, "Перла", започна в разгара на лятото на 2009 г., и дори в този телевизионен сезон достигна невероятни резултати. Сагата за Мехмед и Инджи беше известна във всеки дом, а героите от сериала бяха като част от семейството. Но ако говорим за истински сериал, героите, от които превърнали се в част от сеемйството и живота на милиони българи то това е "Листопад"!

1. "Листопад"
Най-награждаваният турски сериал, най-успешната сага, снимана в южната ни съседка тогава, "Листопад". Сагата за Али Ръза и неговото семейство, продължила цели 330 епизода и повече от две години в ефира на БТВ, от есента на 2009 до началото на 2012 г., е най-гледаната продукция, излъчвана изобщо у нас. Финалът на сериала бе изгледан от почти 2 500 000 зрители. И все още, заговори ли се за турски сериал, то в главата на всеки изскача "Листопад".

Сериалът "Север-Юг", който в момента се излъчва по БТВ също постига много високи резултати, но не е включен в класацията, защото още са излъчени съвсем малко епизоди у нас, и все пак обещаваме и втора част от "Най-рейтинговите турски сериали в България", която можете да очаквате скоро, в която също ще са включени любимите ви турски сериали, постигнали голям успех.

7 коментара:

Анонимен каза...

Излишно е да казвам,че има много добри сред изброените продукции,но...все пак едно нещо е хубаво,когато е в малки дози.Защо трябваше за толкова кратък период буквално да залеят родния ефир?А и тези повторения без край,но както и да е.Така са решили,така ще бъде.Единствено се радвам за Огледален свят,който за мен беше нещо повече от традиционната сапунка и макар да съм против повторенията се надявам в най-скоро време да има такова.А за рубриката поздравления-с интерес я следя.Ако може ще публикувате ли и за най-скъпите турски и латино сериали,закупени у нас.

Главен редактор каза...

Благодарим Ви за предложенията, очаквайте скоро статии за най-скъпите турски и латино продукции, закупени у нас!

Анонимен каза...

Прекалено многото турски сериали в българския ефир наистина дразни. Не че е лошо да ги има, лично аз ги предпочитам пред латиното например, а напоследък и пред някой американски сериали, но настина са много като бройка. Нека ги има, но нека и не са в толкова големи количества.
Иначе най-добрият турски сериал за мен е "Времето лети". Съжалявам само, че бтв процедира по този глупав начин с него. Попаднах на рейтингите му от юни миналата година, (да са живи и здрави от един бг форум) когато доизлъчваха първи сезон. Ами не е хич нисък, близо милион зрители са го гледали, преди него е само българският сериал "Столичани в повече". Не знам от какво толкова не са били доволни от бтв, та твърдяха, че сериала има нисък рейтинг. Интересно ми е да разбера какъв е рейтинга му в сега, в новият час на излъчване.

Анонимен каза...

Аз много харесвам турските сериали и не ме дразни това,че излъчват повече от останалите.Например на мен не ми харесва "Времето лети" и не го гледам но пък гледам други.Така че вкусовете са различни и нека да има повече турски сериали за да има за всекиго по нещо.

оферти за ранни записвания каза...

Последните години се опитвам да не заглежда нито един сериал, тъй като после все се чудя какво е станало и гледам пак телевизия.Единственият филм,който започнах да следа от средата беше "Огледале свят". Много ми хареса начина , по който играя актъорите във филма и как се вживяваха, все едно това е техният реален живот, но уви завърши доста брутално и много неприятно за мен.То беше едно преследване, толкова много сълзи и най накрая когато вече всичко се нареди я убиха.Чудя се защо повечето подобни турски сериали завършват със смъртта на главен .Това, че избират да участват в друг филм не означава, че така трябва да завърши,по добре с добър край и да има продължения.Сега прочетох, че лятото ще пуснат и 2 част на филма.Да си призная гледах няколко серии, но не е същото без Фериа.

Анонимен каза...

Ето че още някой мисли като мен.Огледален свят е сериалът,в който актьорите вложиха много душа,за да направят историята истинска-наистина всички бяха на ниво.Не съжалявам,че го гледах въпреки гадния финал.Замисълът е много добър,поне според мен пресъздава самия живот,разбира се на моменти художествената измислица надделява,но това е друг въпрос.Финалът е породен от жаждата за печалба,но ето че лакомията на продуцентите не ги е докарала доникъде-13 епизода от 3 сезон са си били за тях провал отвсякъде.Сега прочетох,че обмислят продължение с Хазал Кая(Ферия),но дали ще склони...

Анонимен каза...

За мен най-добрият турски сериал, излъчван у нас ще си остане Забранения плод. Втори като него няма !! Времето лети също е много добър, той те държи в напрежение и може да те разчувства..драматизма е показан много добре и никога не би ти станало скучно, докато го гледаш.

Предоставено от Blogger.