"Личен коментар": ТВ трансферите на годината

декември 25, 2013
Преди да започна с тазседмичното издание на "Личен коментар", желая да поздравя всички читатели на СЕРИАЛИ в България - Честито Рождество Христово!
През изминалата година станахме свидетели на какво ли не по телевизията... Но може би най-коментирани и обсъждани бяха екранните трансфери, които тази година изобилстваха.

Започвам с първият за годината трансфер, този на Богомил Грозев в НоваТВ. Топ-репортерът на БТВ смени работодателите си през втората половина на месец януари. След като се присъедини към редиците на НоваТВ той буквално бе повишен - от репортер, Богомил Грозев стана водещ на сутрешните, следобедните и късните емисии новини. В период от време дори водеше съботно-неделните централни емисии, партнирайки си с Галя Щърбева, която от скоро е в майчинство (нейна заместничка е Татяна Чохаджиева).

Продължавам с не чак толкова обсъждан трансфер, този на Жени Марчева в БТВ. Водещата на сутрешният блок на телевизията-майка БНТ1 "Денят започва" се присъедини към редиците на най-гледаната медия през месец август. За първи път след трансфера, журналистката се появи на екран на 1 септември (неделя), като ко-водещ на неделното публицистично предаване "Нека говорят... с Росен Петров". Жени Марчева замести напусналата топ-журналистка Диана Найденова, която водеше рубриката си "Опасно близо" отново в "Нека говорят...".

Преминавам на може би най-коментираният трансфер за тази година, този на Ани Цолова и Виктор Николаев в НоваТВ. Екранният тандем, добил популярност в сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин" се присъедини към екипа на медията през месец август. Първоначално бе разпространена информацията, че Ани и Виктор ще водят ново публицистично предаване, но след това стана ясно, че те ще заместят Мирослава Иванова и Христо Калоферов като водещи на сутрешният блок на НоваТВ "Здравей, България!". След изненадващия трансфер, всички започнаха да се питат каква е била причината Ани и Виктор да сменят работодателите си. Една от най-спекулираните е по-високата заплата, която тандема получава в НоваТВ. Според източници, в БТВ Цолова и Николаев са получавали по около 5000 лв. заплата, докато в НоваТВ прибират 3 пъти повече - около 15 000 лв. Но може би най-достоверната причина остава неразгадана... Дни преди Ани и Виктор да започнат в НоваТВ, в интервю пред Люба Кулезич двамата загатнаха, че причината, поради която са напуснали БТВ не са били парите, а това, че не са изгодни на някого.

Близо 2 месеца след трансфера на Ани Цолова и Виктор Николаев в НоваТВ, тяхната колежка от БТВ Миролюба Бенатова ги последва. През ноември топ-репортерката и журналистка на най-гледаната медия се присъедини към редиците на НоваТВ, като водеща на рубрика в съботното следобедно публицистично предаване с водещ Сашо Диков "Дикoff". Заедно с Миролюба Бенатова към НоваТВ се присъедини и директорката на "Новини и актуални предавания" в БТВ Дарина Сарелска. В момента тя заема същия пост, но в НоваТВ.

Един краткотраен трансфер, който все пак ще отбележа, е преместването на Диана Найденова в НоваТВ. Само за една седмица водещата на "Челюсти" по ТВ7 бе екранна партньорка на Кеворк Кеворкян в култовото предаване "Всяка неделя". Причината за краткотрайната професия на Диана като ко-водещ в неделното публицистично предаване, е "отвращението" й от начина на работа на водещия му Кеворк Кеворкян. Към момента не се знае дали Найденова все още е в редиците на НоваТВ и ще се завърне на екран по същата медия с ново предаване или рубрика.

И завършвам с един скорошен трансфер, отново в НоваТВ - този на топ-водещата на новините на БТВ Ани Салич. Присъединяването й към редиците на медията стана буквално преди една седмица. Ани ще води ново благотворително предаване, което ще стартира в ефира на НоваТВ напролет. Тази есен бе планувано Салич да води новото интерактивно предаване на БТВ "Vox Populi", което впоследствие бе изненадващо отменено. След това водещата на новините бе понижена - от водеща на централните емисии новини, Ани започна да води следобедните емисии на БТВ. Все още не е изяснена причината, поради която Ани Салич напусна БТВ, но факт е, че топ-журналистката вече ще води в НоваТВ.

И е време за равносметка... През изминалата година НоваТВ направи цели 7 трансфера, а БТВ само 1. Каква е причината за разцепването на най-гледаната телевизия не е изяснено. Дали заради по-малкото средства, с които изплаща работата на лицата си или не, едно е ясно - най-голямата частна медия постепенно се разпада. Но въпреки трудностите БТВ знае как да запази честта и лидерството си на пазара. След трансфера на Ани Салич, медията разпространи прес-съобщение, в което благодари на НоваТВ за признанието, че БТВ е най-добра в създаването и излъчването на запомнящи се лица.

С това приключвам личния си коментар за тази седмица!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.