"Къщи от сериалите" - "Листопад"

Можем да кажем, че "Листопад" е най-обичаният и гледан турски сериал в България, нали?
Перипетиите, през които минаваше семейство Текин в продължение на над 300 епизода ще останат в сърцата на най-големите фенове на сериала за дълго... Не по-малко популярна е и къщата, в която се развиваше голяма част от действието. Именно за нея ще говорим в първото издание от новата ми рубрика "Къщи от сериалите".

Това е напълно реална 120 годишна къща, намираща се в истанбулския квартал Бейлербей. Известна е сред туристите като "Lazın Köşkü" (в превод от турски "Стигнахме до хижата"). Собственикът й Иззет Тузджуоолу дава дома си под наем на известни кино и телевизионни компании от далечната 1982 година. Досега в нея са заснети близо 25 продукции. За себе си, собственикът е отделил едва 2 помещения на втория етаж. Останалата част се ползва за снимки, като Иззет е разрешил само смяната на мебели и интериор, без други генерални промени. На месец екипът на сериалите, заснети в къщата, плаща между 15 000 и 35 000 лири наем, но приходите от излъчването на сериала избиват разходите в пъти повече. 

Къщата от "Листопад" отдавна се е превърнала в туристическа дестинация за милиони фенове по света. До най-разпознаваемият в България турски дом се стига много лесно, веднага след моста "Боазичи" хващате първия изход надясно и държите все дясната лента, докато излезете на "Абдуллахага". Първата пресечка вдясно е еднопосочна, втората е "Шешми ефенди" или по-известна като "Шешми бей" - улицата, на която се намира популярната къща.

Интересна подробност е, че къщите на семейство Текин, тази на Леля и Оуз и апартамента на Ферхунде са много близо една до други, макар зрителната измама, която скрива това. 

Друга известна дестинация в сериалния туризъм е кафенето "Вия Венетия", в което също се развиват доста от драматичните сцени в "Листопад". На шега или не, запалените по сериала клиенти доста често си поръчвали кафе, ама като на Шевкет, споделя сервитьор в заведението. Извън снимачната площадка, "Вия Венетия" са посетили и други звезди от драмата, като Бену Йълдъръмлар, Толга Карел и Халил Ергюн.

1-ви източник на информацията и снимки: блог на "Листопад";
2-ри източник на информацията: Монитор 

5 коментара:

Анонимен каза...

Мама е ходила в Истанбул и е минала през къщата на Саит Паша от "Мелодията на сърцето" :3

Анонимен каза...

До най-разпознаваемият в България турски дом... В България? :D Къщата е в Турция ;)

Unknown каза...

Имах предвид, че най-разпознаваемата турска къща в България е тази от "Листопад", не че тя се намира в България, друг е смисъла.

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Наистина, сигурно е голямо удоволствие да видиш някой от къщите на любимите си сериали. Всеки, който има възможност, не трябва да я изпуска. Определено къщите са по-хубави на живо, отколкото на екран.
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Както и Ади Ви е казала, имала е предвид, не че къщата е в Бълагрия, а че тя е най-разпространена и разпознаваема у нас. Нека не забравяме факта, че "Листопад" е най-гледания турски сериал в България, с финал, проследен от два милиона зрители. Рекорд, който едва ли ще бъде надминат.
Леки и успешни дни!

До 3-ти коментар:
Здравей, Ади,
Статията е страхотна! Мислим, че читателите вече са разбрали какво си имала в предвид с това. Наистина статията е невероятна. Продължавай в същия дух!
Леки и успешни дни!

Unknown каза...

Здравейте, като един голям и запален фен на Забраненият плод бихте ли намерили информация за къщата в този сериал, по точно на Аднан бей ? Благодаря.

Предоставено от Blogger.